Ne tako davno, kiseljenje kupusa i repe bilo je nužan zadatak svake kuće. Kiseljenje je prirodni proces fermentacije, a time i jedan od rijetkih načina dugotrajnog skladištenja hrane.
Također, fermentiranom povrću i dalje se pripisuju mnogi blagotvorni, ako ne i ljekoviti učinci. Još jedan razlog više da ga počnete kiseliti. Kao što ćete vidjeti, ne treba vam puno, a rezultat će biti ukusan domaći kiseli kupus.
Potrebno ti je:
- ROTO posuda za kupus
- Kupus - preporučujemo sorte varaždinskog, kranjskog okruglog ili ljubljanskog kupusa
- Sol
- Po želji začini: papar, lovorov list, kim, hren i ljuta paprika
Potrebno ti je:
- Za kiseljenje kupus mora biti savršeno zdrav i čist.
- Naribani kupus stavite prvog.
- Koristimo začine kao što su: sol, papar, lovorov list, kim, hren i ljuta paprika.
- Kupus slojevito stavite u posudu i ravnomjerno pritisnite da bude prekriven cijeđenim sokom.
- Kupus treba biti što ravnomjernije soljen kako ne bi lučio previše soka.
- Preporučujemo upotrebu oko 20 grama soli za 1 kg kupusa.
- Posuda u kojoj se kiseli kupus nikada se ne napuni do kraja.
- Na kraju kupus prekrijte unutarnjim plivajućim poklopcem koji je ponderiran s 5 do 10 kilograma kamena.
- Ova metoda daje učinak pune posude i osigurava kvalitetu kupusa.
- Spremnici za kupus cilindričnog su oblika, tako da unutarnji poklopac u potpunosti prekriva površinu i omogućuje malo otpada.
- Ulijte vodu u gornji rub i pokrijte ga vanjskim poklopcem. Ova metoda zatvaranja djeluje na principu kipuće vode, tako da zrak može izaći, a dodatni ne ulazi.
- Najbolja temperatura za kiseljenje je 17 do 22 ° C, ali kad je kiseljenje završeno (za 4 do 5 tjedana), kupus se čuva na
Temperaturi od 10 ° C. - Kada vadite kupus iz posude, pobrinite se da ostane prekriven sokom.
Želimo vam dobar zalet i uspješnu pripremu, i dobar tek!