Ne tako davno, kiseljenje kupusa i repe bilo je nužan zadatak svake kuće. Kiseljenje je prirodni proces fermentacije, a time i jedan od rijetkih načina dugotrajnog skladištenja hrane.

Također, fermentiranom povrću i dalje se pripisuju mnogi blagotvorni, ako ne i ljekoviti učinci. Još jedan razlog više da ga počnete kiseliti. Kao što ćete vidjeti, ne treba vam puno, a rezultat će biti ukusan domaći kiseli kupus.

Potrebno ti je:

ROTO posuda za zelje 300 l
Posuda za zelje
28,20  (212,47 kn) 76,32  (575,03 kn)

Potrebno ti je:

  1. Za kiseljenje kupus mora biti savršeno zdrav i čist.
  2. Naribani kupus stavite prvog.
  3. Koristimo začine kao što su: sol, papar, lovorov list, kim, hren i ljuta paprika.
  4. Kupus slojevito stavite u posudu i ravnomjerno pritisnite da bude prekriven cijeđenim sokom.
  5. Kupus treba biti što ravnomjernije soljen kako ne bi lučio previše soka.
  6. Preporučujemo upotrebu oko 20 grama soli za 1 kg kupusa.
  7. Posuda u kojoj se kiseli kupus nikada se ne napuni do kraja.
  8. Na kraju kupus prekrijte unutarnjim plivajućim poklopcem koji je ponderiran s 5 do 10 kilograma kamena.
  9. Ova metoda daje učinak pune posude i osigurava kvalitetu kupusa.
  10. Spremnici za kupus cilindričnog su oblika, tako da unutarnji poklopac u potpunosti prekriva površinu i omogućuje malo otpada.
  11. Ulijte vodu u gornji rub i pokrijte ga vanjskim poklopcem. Ova metoda zatvaranja djeluje na principu kipuće vode, tako da zrak može izaći, a dodatni ne ulazi.
  12. Najbolja temperatura za kiseljenje je 17 do 22 ° C, ali kad je kiseljenje završeno (za 4 do 5 tjedana), kupus se čuva na
    Temperaturi od 10 ° C.
  13. Kada vadite kupus iz posude, pobrinite se da ostane prekriven sokom.

Želimo vam dobar zalet i uspješnu pripremu, i dobar tek!

Kako pripremiti kiseli kupus
Kako pripremiti kiseli kupus